Hitte en lange dagen? Welke raamdecoraties kies je om de warmte en zon buiten te houden.

Uitleg van een specialist

Van juli tot augustus kan het behoorlijk heet zijn en duren de dagen erg lang. Als je op dit moment raamdecoratie bestelt let je natuurlijk ook op de omstandigheden van deze tijd.  Ook als je op vakantie bent wil je graag dat je inrichting beschermd is tegen verkleuring door de zon en hitte. Met al 35 graden in juni op de teller belooft het nog een hete zomer te worden.

 Tot 11 uur licht in de avond.

Welke raamdecoratie is geschikt om warmte en fel zonlicht te weren en waar let je op?

Om hier een duidelijk antwoord op te krijgen gingen we op bezoek bij de limburgse fabrikant van raamdecoratie Hewo Raamdecoratie B.V. . Als één van de weinigen produceren zij in Eigen land ( Weert) . Dit in tegenstelling tot veel bedrijven die dit claimen maar uiteindelijk in Taiwan, China of het Oostblok produceren.

We spraken met Henk Wouters. Hij legt uit:

Raamdecoratie tegen de warmte van de zon: Wat men meestal niet weet is dat de kleur van de gekozen raamdecoratie een hele belangrijke rol speelt bij het tegenhouden van de warmte.  Witte raamdecoraties of een raambekleding met een witte coating zoals verduisterende rolgordijnen reflecteren het zonlicht. Hierdoor wordt veel minder warmte opgenomen. Heb je daarentegen een zwarte raambekleding dan zal de werken als een radiator en veel warmte opnemen. Donkere kleuren absorberen.  In een tijd dat men graag donkere raamdecoratie koopt is dit de belangrijkste overweging naast het absorberen van het licht waardoor het niet verder de ruimte binnen komt en deze dus donkerder wordt. Een andere goede oplossing is een honingraat plissé gordijn. Door de holle buizen in het stof wordt er een warmte brug gevormd. Je ziet heel vaak dat dit product een witte raamzijde heeft met reflectie als doel.

Je ruimte verduisteren met raambekleding: Verduisteren wil dus echt zeggen donker maken om dit niet te verwarren met het tegen houden van doorkijk.  Om te verduisteren zijn er diverse typen raamdecoraties beschikbaar.  Al vele jaren het meest functioneel en praktisch is het verduisterend rolgordijn. Bovendien is dit type erg voordelig. Je kunt natuurlijk ook werken met verduisterende duorolgordijnen of juist met plissé gordijnen die aan de binnenzijde een aluminium coating hebben.  Plissé heeft één voordeel ten opzichte van een rolgordijn. Dat is de systeem en stofbreedte. Deze zijn gelijk. Nadeel van Plissé gordijnen is de hogere prijs.